Overslaan naar inhoud

Kledingkettingruil: ruilen in plaats van kopen

Een tijdje geleden was ik lid van een Loop in Breda Noord. Het idee vind ik echt fantastisch. In elke Loop gaan tassen met kleding rond en breng je die zelf naar de volgende persoon op de lijst. Meestal is dat iemand die redelijk in de buurt woont – dat maakt het ook meteen laagdrempelig en een gezellig. Je haalt eruit wat je leuk vindt en stopt erin wat je zelf niet meer draagt. Simpel, sociaal én duurzaam.

Voor mij werd het op een gegeven moment een beetje te veel om vol te houden – je moet toch telkens weer plannen wanneer je de tas brengt, passen, sorteren... Maar in mijn studententijd had ik dit echt geweldig gevonden. Gratis nieuwe outfits, afwisseling in je kledingkast, en dat zonder te hoeven shoppen of je portemonnee te trekken.


Wat is The Clothing Loop?

The Clothing Loop – oftewel de kledingkettingruil – is een initiatief waarmee mensen kleding kunnen ruilen met anderen uit hun eigen buurt. Het is gratis, duurzaam en bedoeld om contact tussen buren te stimuleren én kleding een tweede leven te geven. En eerlijk is eerlijk: je kast opruimen voelt ineens een stuk beter als je weet dat iemand anders blij wordt van dat shirt dat jij niet meer draagt.

Het werkt heel eenvoudig:

  1. Meld je aan voor een Loop bij jou in de buurt via www.clothingloop.org.
  2. De host van jouw Loop voegt je toe aan de route.
  3. Je ontvangt een tas met kleding aan je deur, kiest eruit wat je leuk vindt en voegt zelf kleding toe.
  4. Je brengt de tas zelf naar de volgende persoon op de lijst.

En dat blijft zich herhalen. Totdat jij denkt: deze broek heeft genoeg rondjes gemaakt, ik hang hem lekker weer in mijn eigen kast. Of niet, dat kan natuurlijk ook.


Lokale actie met wereldwijde impact

Wat begon als een initiatief tijdens de eerste corona-lockdown, groeide binnen een jaar uit tot een internationale beweging. Inmiddels zijn er honderden Loops actief in binnen- en buitenland. In 2023 alleen al is er via The Clothing Loop meer dan 1 miljoen kilo CO₂-uitstoot voorkomen en ruim 580 miljoen liter water bespaard – allemaal dankzij kleding die níét opnieuw geproduceerd hoefde te worden.

Dat laat wel zien hoe krachtig ruilen kan zijn.

En terwijl ik op de website van The Clothing Loop zat te lezen, viel mijn oog op iets bekends: de quote van Howard Zinn – “Small acts, when multiplied by millions of people, can change the world.”

Diezelfde zin staat ook op mijn eigen website. Niet voor niets. Het is precies waar ik in geloof: dat bewustwording begint bij kleine, haalbare keuzes. Zoals je kast opruimen. Een shirt delen. Meedoen aan een kledingloop. Zo simpel kan impact zijn.


Waarom meedoen?

Naast het feit dat het duurzaam is, is het ook gewoon leuk. Je probeert kleding die je normaal misschien niet zou kiezen, je leert je buurtgenoten kennen (de meeste met een groen hart), en je ziet de waarde van kleding weer op een andere manier. En je hoeft niet eens te betalen – wat ook best lekker is.

En eerlijk is eerlijk: hoe vaak kopen we iets nieuws, terwijl onze kast eigenlijk al vol genoeg is? Deze manier van kleding ‘shoppen’ dwingt je om bewuster te kijken naar wat je draagt én wat je deelt.


Zelf meedoen?

Wil je ook meedoen met een Loop in jouw buurt? Kijk dan op www.clothingloop.org of er al eentje actief is. En als die er nog niet is, kun je er zelf eentje starten – je krijgt dan begeleiding van het team achter The Clothing Loop. Meedoen is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Dus: stop met kopen, begin met ruilen. En wie weet loopt dat vintage jurkje van jou straks trots door een andere wijk – of komt er iets verrassends jouw kant op.

Bron: www.clothingloop.org

FREE FASHION – want er is al genoeg